Clock

Calendar

Facebook Twitter YouTube
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera

Ovde možeš da pogledaš zašto bi trebalo da se pridružiš Sindikatu profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular

Novi bilten Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular
12 Sep 11:36

Red Button aplikacija – nova alatka u borbi protiv nameštanja utakmica

red button

FIFPRO i FIFA potpisali su juče u Holandiji sporazum o saradnji kojim se odobrava aplikacija za pametne telefone koja profesionalnim fudbalerima omogućava anonimno prijavljivanje nameštenih utakmica.

Aplikacija Red Button u potpunosti je u vlasništvu FIFPRO-a i distribuira se globalno igračima putem svojih nacionalnih udruženja igrača. Dopunjuje postojeće poverljive platforme za izveštavanje koje je već uvela FIFA, uključujući FIFA-inu aplikaciju za integritet i BKMS, kao i druge mehanizme izveštavanja koji su dostupni na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Prema sporazumu, FIFA je prepoznala aplikaciju Red Button i njeno posebno odeljenje za integritet kao važeći alat za izveštavanje, a FIFA će istražiti poverljive informacije dostavljene putem aplikacije Red Button koju distribuira FIFPRO.

Mogućnost anonimnog prijavljivanja nameštenih utakmica pomoći će u zaštiti profesionalnih fudbalera zabrinutih zbog mogućih posledica za njihovu karijeru i ličnu bezbednost. Aplikacija Red Button je napravljena tehnologijom koja osigurava da na njihovim pametnim telefonima ne ostane nikakav trag o poslatom izveštaju. Aplikacija takođe daje igračima mogućnost da ostave svoje kontakt podatke kako bi ih istražitelji mogli kontaktirati. Stvoren u partnerstvu između finske asocijacije igrača i vlade, Red Button je u nedavnoj studiji rangiran na najvišem mestu od 20 aplikacija za uzbunjivanje u međunarodnom sportu, prema izveštaju Univerziteta iz Liverpula.

Prema Europolu, fudbal je sport koji je najčešće na meti međunarodnog organizovanog kriminala, u nedavnom objavljenom izveštaju navodi se da organizovani kriminal koristi čitav niz različitih pristupa kako bi pokušali da se infiltriraju u fudbal.

Roy Vermeer, direktor pravnog sektora FIFPRO-a, rekao je: „Drago nam je što se FIFA složila da odobri aplikaciju Red Button koju FIFPRO stavlja na raspolaganje profesionalnim fudbalerima putem naših udruženja igrača. Uvereni smo da će ojačati spregu fudbala i vlasti u borbi protiv nameštanja utakmica. Budući da se igrači suočavaju sa disciplinskim postupkom zbog toga što nisu prijavili svoja saznanja o mogućem nameštanju utakmica, mora postojati način da to urade bez straha da stavljaju sebe, svoje porodice i njihove karijere u opasnost. Aplikacija Red Button pruža ovu mogućnost i pomoći će igračima da bez rizika skinu odgovornost sa sebe.

Oliver Jaberg, zamenik glavnog službenika za pravne poslove i poštovanje zakona i direktor za integritet i antidoping u FIFA-i, rekao je: „Zaštita integriteta fudbala i osiguranje da svi učesnici mogu igrati u sigurnom okruženju je glavni prioritet FIFA-e. Ova nova saradnja sa FIFPRO i njihovom aplikacijom Red Button pružiće igračima još jednu važnu i jednostavnu platformu za poverljivo prijavljivanje svih nedoumica koje imaju, kao i nadogradnju na postojećim postojećim platformama za izveštavanje poput FIFA Integriti App koja trenutno su dostupni na nacionalnom i međunarodnom nivou. „Saradnja sa zainteresovanim stranama na svim nivoima fudbala je ključni deo FIFA-inog pristupa zaštiti integriteta fudbala i radujemo se saradnji sa FIFPRO-om na ovoj novoj inicijativi.“

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Email
Print
WP Socializer Aakash Web