Clock

Calendar

Facebook Twitter YouTube
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera

Ovde možeš da pogledaš zašto bi trebalo da se pridružiš Sindikatu profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular

Novi bilten Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular

Poledica u bordu FIFPRO Divizija Evropa

Autor: Administrator   Star    Objavljeno: 09. 09. 2021   Star   Kategorija:  

Na Kipru, u Limasolu, održana je dvodnevna Skupština evropske divizije FIFPRO-a kojoj su prisustvovali predstavnici sindikata fudbalera iz 35 zemalja. Najznačajniji deo skupštine bili su izbori za nove članove borda FIFPRO-a i borda FIFPRO Evropska divizija.

Ogromno poverenje i veliku čast dobio je predsednik našeg sindikata, Mirko Poledica, koji je izabran za člana borda FIFPRO Divizija Evropa. Pored njega za članove borda izabrani su Frejzer Višhart (Škotska), Marketa Handlova (Češka) i Spiros Neofitides (Kipar).

Za članove međunarodnog borda FIFPRO izabrani su Dejan Stefanović (Slovenija), Lusijen Valoni, predstavnik Švajcarske, kao i tri dame: Mila Hristova (Bugarska), Karin Sendel (Izrael) i Karolina Džonson (Švedska).

Ovo je izuzetna čast ali i obaveza za sindikate fudbalera iz okruženja jer po prvi put imaju tri predstavnika u rukovodećim telima FIFPRO-a.

Nakon izbora Mirko Poledica je izjavio: „Velika mi je čast što ću u ime Republike Srbije, kao i svih evropskih zemalja raditi na unapređenju i zaštiti prava fudbalera“

 

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Autor: Administrator   Star    Objavljeno: 17. 06. 2021   Star   Kategorija:  

Obaveštavamo javnost da je dana 16.06.2021. zasedao Izvršni odbor SPF NEZAVISNOST i da smo doneli odluku da ne učestvujemo u radu novog saziva Arbitražnog suda Fudbalskog saveza Srbije (FSS), iz sledećih razloga:

SPF NEZAVISNOST je učinio sve što je mogao kao legitimni predstavnik igrača, da novi sastav Arbitražnog suda i Pravilnik o radu Arbitražnog suda garantuju nezavisnost i fer i pošteno suđenje, za sve članove FSS. Pokazali smo fleksibilnost i dobru volju kada smo predložili da arbitar koga je FSS postavio na tu funkciju, gospodin Rade Đapa, bude predsednik Arbitražnog suda, što su FSS i Zajednica klubova Super i Prve lige na naše iznenađenje odbili, bez obrazloženja.

Na sastancima koje smo održali poslednja dva meseca pružena nam je ruka i dato obećanje da će sve naše primedbe i izmene koje smo tražili biti usvojene a sve u cilju da državljani Srbije imaju ista prava u Srbiji kao i stranci. Svi naši zahtevi bili su utemeljeni i potkrepljeni zakonskim regulativama, FIFA i UEFA propisima.

Nažalost, FSS nas je izigrao i doveo u zabludu, poslali su nam jasnu poruku da nemaju apsolutno nikakvu želju da bilo šta menjaju i unapređuju, da im je jedini cilj ugnjetavanje srpske dece i da smo na sastanke bili pozivani samo da bi FSS mogao da ispuni formu i obavesti UEFA da vode dijalog sa predstavnicima igrača, što je obaveza svih saveza UEFA članica.

Takođe, odluku o novom Pravilniku o radu Arbitražnog suda donelo je pet članova FSS Odbora za hitna pitanja, od kojih je jedan član Izvršnog odbora Zajednice klubova Super i Prve lige, a dvojici su sinovi predsednici klubova koji se takmiče u Super ligi Srbije, što predstavlja sukob interesa i direktan uticaj da novim Pravilnikom o radu Arbitražnog suda, klubovi budu favorizovani. Jedan od članova FSS Odbora za hitna pitanja koji je odlučivao, bio je i gospodin Novica Tončev, koji je Ministar u Vladi Republike Srbije i koji po Zakonu o sportu član 33. stav 3. ne bi ni smeo da bude član bilo koje sportske organizacije, kao politički funkcioner.

SPF NEZAVISNOST ne želi da daje legitimitet Arbitražnom sudu koji neće biti nezavistan i neće imati fer i pošteno suđenje za državljane Srbije, koja u sopstvenoj zemlji nemaju ni približno jednaka prava kao što ih imaju stranci, na koje se primenjuju FIFA pravilnici i nadležnosti. Mi ćemo nastaviti da vodimo borbu svim legitimnim sredstiva koje imamo na raspolaganju, uključujući i javne proteste i štrajkove i pozivamo igrače da nas podrže u što većem broju, kako ne bi sledeće i narednih sezona igrali bez plata i bez bilo kakvih prava.

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

FIFPRO istraživanje “Opterećenje i oporavak igrača”

Autor: Administrator   Star    Objavljeno: 06. 05. 2021   Star   Kategorija:  

Profesionalni fudbaleri se sve više suočavaju sa prenatrpanim rasporedom tokom pandemije COVID-19, s tim što su neki igrali i do 82 procenata utakmica sa manje od preporučenih pet dana odmora, navodi se u novom izveštaju FIFPO-a koji je urađen u saradnji sa KPMG.

Izveštaj „Opterećenje i oporavak igrača tokom kalendara takmičenja u vanrednoj situaciji“ pruža naučnu analizu opterećenja igrača i rasporeda utakmica, pokrivajući reprezentativnu grupu od 265 muških fudbalera iz 43 domaće lige, iz šest konfederacija, uključujući klubove i mečeve reprezentacije.

Podaci iz izveštaja potiču iz platforme FIFPRO Player Workload Monitoring (PVM), koja je takođe bila pokrenuta danas, ova otvorena digitalna platforma pruža opsežne podatke o vremenu igranja, putovanjima i periodima oporavka reprezentativnog uzorka fudbalera. Izveštaj otkriva da se tokom preuređenog „vanrednog“ perioda, između 1. maja 2020. i 31. januara 2021, igračima koji se pretežno takmiče u domaćim takmičenjima, prosečan broj nastupa sa manje od pet dana oporavka povećao na 42 procenta, u poređenju sa periodom pre pandemije veći je za 10,7 procenata. Za one koji redovno igraju na međunarodnim utakmicama broj utakmica u ovoj kritičnoj zoni, u kojoj su povrede češće, porasle su u proseku za skoro dva procenta, odnosno na 52 procenta.

flash report

Pročitajte ceo tekst

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Saopštenje za medije FIFPRO

Autor: Administrator   Star    Objavljeno: 19. 04. 2021   Star   Kategorija:  

NAJAVA EVROPSKE ‘SUPER LIGE’

Hoofddorp, Holandija – 19. aprila 2021.
FIFPRO je primio k znanju najavu stvaranja nove „Super lige“ od 12 evropskih klubova. Ova odluka ostavlja igračima i njihovim sindikatima mnogo zabrinutosti i pitanja o njenom uticaju ne samo na suštinu i kulturnom identitetu fudbala već i uticaj na karijere fudbalera. Fudbal je izgrađen na svom jedinstvenom društvenom i kulturnom nasleđu, što mu ne samo da daje neuporediv odnos sa svojim navijačima, već je stvorio zamajac za širenje profesionalne igre kao nijedan drugi sport.

Da bi ovo bila održivo, zdrava i solidarna saradnja između domaćih i međunarodnih takmičenja je veoma bitno. Novo takmičenje koje ovo podriva moglo bi da nanese nepopravljivu štetu.

Važno je napomenuti da se razlozi za dolazak evropskog fudbala u ovu tačku potencijalnog poremećaja odraz vladavine u kojoj su neki uživali nesrazmerne moći, a većina drugih bili nemoćni, uključujući i igrače, ali i navijače – uglavnom se previđaju.

Pretnje otcepljenim takmičenjem i kasnijim ustupcima za reformu evropskog fudbala su godinama oblikovala donošenje odluka. Ova dinamika je zamenila transparentne i inkluzivne diskusije o mogućnostima reformi takmičenja za sve igrače, navijače, klubove, lige i federacije. Igrači se i dalje koriste kao imovina i poluga u ovim pregovorima.

Ovo je neprihvatljivo za FIFPRO, naša 64 nacionalna udruženja igrača i 60.000 igrača koje predstavljamo. Mi ćemo se energično suprotstaviti merama bilo koje strane koje bi ometale prava igrača, kao što je isključenje iz njihovih nacionalnih timova. U najboljem interesu igrača i cele industrije, posvećeni smo radu sa svim zainteresovanim stranama kako bi došli do rešenja koje odgovara svima i popravlja postojeće nedostatke.

fifpro-ball-2500

 

 

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

IZVEŠTAJ “OBLIKOVANJE NAŠE BUDUĆNOSTI” POZIVA NA NOVI SOCIJALNI UGOVOR ZA JAČANJE FUDBALA

Autor: Administrator   Star    Objavljeno: 16. 03. 2021   Star   Kategorija:  

Hoofddorp, Holandija – 16. marta 2021. – FIFPRO danas objavljuje „Oblikovanje naše budućnosti“, izveštaj o muškom profesionalnom fudbalu koji ispituje globalne tokove prihoda i uslove za rad fudbalera, u cilju postizanja stabilnije i moćnije igre.

Izveštaj je zasnovan na podacima iz uzorka od 79 zemalja i kombinuje uvide o ekonomskim tržištima KPMG Football Benchmarka sa informacijama o uslovima zapošljavanja profesionalnih fudbalera iz FIFPRO-a.

Ovaj revolucionarni format pokazuje da ona tržišta u kojima postoje pošteni socijalni ugovori, u kojima su lična, građanska, ekonomska i radnička prava jaka, može se očekivati da će se fudbalska ekonomija održati i napredovati.

„Oblikovanje naše budućnosti“ jasno pokazuje da domaća igračka okruženja sa zdravim upravljanjem, učešćem svih zainteresovanih strana u donošenju odluka i kolektivnim ugovorima sa sindikatima igrača vode ne samo ka boljim uslovima zapošljavanja fudbalera već i povećanoj stabilnosti tržišta i održivom razvoju.

U vreme sistemskih promena i globalne zdravstvene krize koja je uticala na takmičenja, izveštaj postavlja radni život profesionalnih fudbalera u središte debate o razvoju igre, i koristi pristup zasnovan na dokazima kako bi preporučio najvažnije korake za preuzimanje u sledećoj dekadi.

„Oblikovanje naše budućnosti“ 79 fudbalskih tržišta svrstava u šest klastera, od prvog u kome je pet najnaprednijih svetskih liga (Engleska, Francuska, Nemačka, Italija i Španija) „sa visokim stepenom stabilnost “ do šestog u kome se nalaze 23 zemlje koje se suočavaju sa „značajnim izazovima za razvoj“.

Link za preuzimanje izveštaja „Oblikovanje naše budućnosti“: https://mms.fifpro.org:5001/sharing

Među ključnim nalazima u izveštaju se nalaze sledeće činjenice:

 • Manje od jedne trećine zemalja ima dobro funkcionišući domaći fudbal sa stabilnim uslovima zapošljavanja
 • Nedostatak osnovnih standarda zapošljavanja u mnogim zemljama stvara nepotrebnu nestabilnost i ometa razvoj
 • Nekoliko tržišta sa manjim tokovima prihoda (na primer, Holandija) pruža više stabilnost i bolje uslove za igrače od većih fudbalskih ekonomija (poput Turske)
 • Više od 70 procenata od analiziranih 79 zemalja ima prosečni klupski budžet ispod 10 miliona EUR
 • 30 od 79 domaćih fudbalskih tržišta imaju godišnji prihod od TV prava manji od 5 miliona USD
 • Postoje nedostaci nacionalnih i međunarodnih mehanizama finansijske zaštite koje bi garantovale plate igračima.

shaping

Pročitajte ceo tekst

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS