Clock

Calendar

Facebook Twitter YouTube
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera

Ovde možeš da pogledaš zašto bi trebalo da se pridružiš Sindikatu profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular

Novi bilten Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular
15 Dec 16:16

PREDSTAVLJENA FIFPRO GALERIJA: ZASLUŽNI FUDBALSKI AKTIVISTI

FIFPRO danas odaje počast profesionalnim fudbalerima koji su prevazišli nedaće da bi ostvarili svoje građanske slobode i ljudska prava, menjajući tako i živote svojih kolega i nadahnjujući buduće generacije.

FIFPRO_Generic_Teaser_OrganicOnly

Globalni predstavnik igrača predstavlja virtuelni zid u svom sedištu u čast pionirskih aktivista fudbala, na 25 godina od presude u slučaju Bosman. Šest video snimaka koji se nalaze na zidu biće objavljeni na mreži od danas na fifpro.org/galleri.

Galerija FIFPRO će se vremenom produžavati kako igrači nastavljaju da oblikuju fudbalsku industriju. FIFPRO se obavezuje da će i dalje podržavati aktivizam fudbalera i podržavati one koji žele da govore o pitanjima koja su bitna za igru i naše zajednice. Pojedinačno i kolektivno vođstvo važnije je nego ikad u fudbalu i društvu u vreme brzih promena, vođenih sistemskim trendovima poput tehnologije, globalizacije i povećane svesti o različitosti i inkluziji.

Dana 15. decembra 1995. godine, Evropski sud pravde presudio je u korist belgijskog fudbalera Jean-Marc Bosmana i na taj način omogućio je i drugim fudbalerima da se mogu kretati između klubova kao slobodni agenti kada im istekne ugovor. Bosmanovo dostignuće koristilo je hiljadama fudbalera širom sveta nakon što je FIFA naknadno izmenila svoje propise.

Godišnjica presude pruža savršenu priliku da se oda počast onima koji su bili pioniri u promenama fudbalske igre usred novog talasa aktivizma igrača u fudbalu i društvu. Na otvaranju galerije FIFPRO predstavljeni su video snimci o sledećim igračima i timovima:

– Jimmi Hill – Plata i naknade igrača

– George Eastham – Domaća sloboda kretanja

– Jean-Marc Bosman – Sloboda kretanja

– The 99ers – novo doba ženskog fudbala

– Zahir Belounis – Ljudska prava

– Ženski nacionalni tim Avganistana – borba protiv zlostavljanja.

Generalni sekretar FIFPRO-a Jonas Baer-Hoffmann rekao je: „FIFPRO i naši nacionalni sindikati igrača ponosni su na nasleđe ovih igrača i priliku da su igrali ulogu u mnogim od ovih priča. Pozdravljamo ove muškarce i žene koji su ličnim žrtvovanjem i kolektivnim delovanjem promenili istoriju fudbala na bolje i često čak dosegli daleko izvan granica našeg sporta. Važno je zapamtiti ovu istoriju i podstaći postupke sledeće generacije.

„Ispoštovaćemo odgovornost koju su nam dali i nastavićemo snažno da predstavljamo današnje fudbalere koji slede isti put zauzimajući se za ono za šta veruju da je ispravno i pošteno. Svi igrači treba da budu slobodni da izraze želju za promenama i podstaknuti ih da svojim glasom traže promene u fudbalu i društvu bez straha od odmazde. Ovo je i danas važno kao i uvek. “

Predsednik FIFPRO-a Philippe Piat rekao je, „Ovi igrači su oblikovali ono što je FIFPRO danas i zadovoljstvo mi je biti u mogućnosti da se osvrnem na ove pobede koje su postigli za sebe i svoje kolege profesionalce. Postoji još mnogo priča i mi ćemo i dalje bacati svetlo na ove izuzetne pojedince i timove, čija je istrajnost promenila lice fudbala.

„Rad FIFPRO-a i naših sindikata igrača nikada nije završen, ima još mnogo nepravdi koje treba rešiti. Na isti način na koji smo stajali zajedno sa mnogim od ovih igrača, nastavićemo da pružamo pomoć današnjoj generaciji fudbalera i onim generacijama koje ih prate. “

Pogledaj FIFPRO galeriju

 

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Email
Print
WP Socializer Aakash Web