Clock

Calendar

Facebook Twitter YouTube
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera

Ovde možeš da pogledaš zašto bi trebalo da se pridružiš Sindikatu profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular

Novi bilten Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular
19 Nov 22:46

Novi propisi o materinstvu pružaju igračicama više mogućnosti

FIFPRO pozdravlja uvođenje novih propisa koji štite prava profesionalnih fudbalerki koje žele da imaju decu tokom njihove igračke karijere.

Novi propisi su minimalni uslovi o kojima su se dogovorile FIFA, FIFPRO i druge zainteresovane strane i stupiće na snagu 1. januara 2021. Oni između ostalog predviđaju:

– Najmanje četrnaest nedelja porodiljskog odsustva, od čega najmanje 8 nedelja mora da nastupi nakon rođenja deteta.

– Tokom porodiljskog odsustva igraču će biti isplaćeno najmanje dve trećine plate u slučaju da nacionalni zakon ili kolektivni ugovor ne predviđa više.

– Mogućnost da ostanu registrovane, a ako se dogovore sa klubom da ne budu registrovane, da imaju mogućnost registracije po povratku sa porodiljskog odsustva, čak i van perioda registracije.

– Pretpostavlja se da klubovi raskidaju ugovore u ovom periodu sa igračicama zbog trudnoće ili porodiljskog odsustva. U takvim slučajevima klub je dužan da dokaže da otkaz nije povezan sa materinstvom, inače se igračici dodeljuje dodatna naknada u iznosu od šest plata povrh preostale vrednosti ugovora.

– Pravo igračice je da odluči da li nastavlja da igra ili ne, pod uslovom da joj zdravlje, po proceni nezavisnog stručnjaka, to omogućava.

„Igračice su se zalagale za ova poboljšanja i dobro je videti da je FIFA slušala njihov glas“, rekao je generalni sekretar FIFPRO-a Jonas Baer-Hoffmann. Prošle godine, FIFPRO je pozvao FIFA-u da stvori regulatorne mere kako bi igračicama omogućila da imaju porodicu bez rizika da ostanu bez posla profesionalne fudbalerke. Prema FIFPRO-ovom Izveštaju o zapošljavanju za 2017. godinu, samo dva procenta ženskih igrača imalo je decu, dok je 47% reklo da će rano napustiti igru da bi osnovale porodicu, navodeći nedostatak odredbi o nezi deteta kao važan razlog za prekid. Da bi poboljšao ovu situaciju i dalje razvijao profesionalni ženski fudbal, FIFPRO je zatražio od FIFA-e da pomogne da se standardiziraju beneficije i zaštite igrača u svojim propisima.“

sydney-leroux-baby

„Ovo je izuzetno važan i suštinski korak za ženski fudbal – za igrače i za održivi rast igre“, rekla je Gabriela Garton, argentinski golman i članica FIFPRO-ovog Globalnog saveta igrača. „Nama kao igračima su potrebne takve vrste odredbi i zaštite, tako da niko ne mora da bira između zasnivanja porodice i nastavka fudbalske karijere, kao što su neke igračice morale da biraju u prošlosti.“

„Ovo je tako uticajan i značajan dodatak našem sportu“, rekla je Jodie Tailor, reprezentativka Engleske i takođe član Globalnog saveta igrača. „Ženskim fudbalerima su potrebne ove vrste propisa kako bi se osiguralo da možemo da nastavimo karijeru uverene da postoje odgovarajuće odredbe ukoliko odlučimo da imamo decu, što je i za nas igračice ohrabrujuće. Nadam se da je ovo početak još progresivnijih i sveobuhvatnijih politika za igračice.“

„Očekujemo da će ovakva politika pomoći da se normalizuju razgovori za profesionalne sportistkinje i da će im pomoći da imaju decu ako odluče“, rekao je Baer-Hoffmann, „Profesionalni fudbaleri su i roditelji, a posebno za žene je bilo previše prepreka. Neophodno je priznati i zaštititi pravo na roditeljstvo u fudbalskim propisima. Međutim, ovo je samo prvi korak, jer ovi propisi predstavljaju minimalni stepen zaštite. Nastavićemo da insistiramo na još povoljnijim uslovima, kao što su duži porođajni periodi i razmatranja za roditelje uopšte, kako je izloženo u našem Vodiču za roditeljsku politiku.

„Nijedan igrač se ne bi trebao suočiti sa diskriminacijom, a posebno ne ako je zbog trudnoće ili zbog osnovnih ljudskih potreba majke i njenog deteta nakon porođaja.“

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Email
Print
WP Socializer Aakash Web