Clock

Calendar

Facebook Twitter YouTube
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera

Ovde možeš da pogledaš zašto bi trebalo da se pridružiš Sindikatu profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular

Novi bilten Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular
20 Apr 16:15

FIFPro: Nagli porast simptoma depresije među fudbalerima

FIFPro media

Broj profesionalnih fudbalera koji su prijavili simptome anksioznosti i depresije naglo je porastao jer su mere za smanjenje širenja koronavirusa Covid-19 izazvale obustavu profesionalnih fudbalskih aktivnosti, pokazalo je istraživanje FIFPRO-a i Medicinskih centara Univerziteta Amsterdam.

Značajno se udvostručio procenat profesionalnih fudbalera koji prijavljuju simptome depresije.

Između 22. marta i 14. aprila, FIFPRO i pridružene nacionalne asocijacije igrača anketirali su 1.602 profesionalna fudbalera u zemljama koje su sprovele drastične mere za suzbijanje širenja koronavirusa, poput masovnog zatvaranja u kuće. U istraživanju je učestvovalo 1.134 muških igrača sa prosečnom starošću od 26 godina i 468 igrača, sa prosečnom starošću od 23 godine.

Dvadeset dva procenta ženskih igrača i 13 procenata muškaraca prijavili su simptome u skladu sa dijagnozom depresije. Osamnaest procenata žena i 16 procenata muškaraca prijavilo je simptome u skladu sa dijagnozom generalizovane anksioznosti. (U većini naučnih istraživanja, veći broj žena od muškaraca prijavljuje simptome depresije i anksioznosti.)

Procenat igrača koji su prijavili simptome bio je znatno veći među onima koji su zabrinuti za svoju budućnost u fudbalskoj industriji, pokazalo je istraživanje. U odvojenom istraživanju sa 307 igrača, sa sličnom prosekom, u decembru i januaru – pre nego što je većina fudbalskih takmičenja suspendovana – 11 procenata ženskih igrača i šest procenata muškaraca prijavilo je simptome u skladu sa dijagnozom depresije.

„Ove brojke pokazuju da je došlo do naglog porasta igrača koji pate od simptoma anksioznosti i depresije otkako je koronavirus ugasio profesionalni fudbal i bojim se da je to slučaj i sa celim društvom koje se suočava sa neviđenom vanrednom situacijom zbog Covid-19” – rekao je glavni lekar FIFPRO-a dr Vincent Gouttebarge.

„U fudbalu se odjednom mladi ljudi i sportisti moraju suočiti sa socijalnom izolacijom, obustavom treninga i sumnjama u svoju budućnost. Neki možda nisu dovoljno spremni da se suoče sa ovim promenama i mi ih ohrabrujemo da potraže pomoć od osobe kojoj veruju ili od stručnjaka za mentalno zdravlje. “

Anketirani su igrači u Australiji, Belgiji, Bocvani, Danskoj, Engleskoj, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Malti, Holandiji, Novom Zelandu, Norveškoj, Škotskoj, Južno Afričkoj republici, Švajcarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Više od 75 procenata anketiranih igrača izvestilo je da ima pristup dovoljnim resursima i podršci za njihovo mentalno zdravlje. Većina udruženja igrača u 16 ​​anketiranih zemalja pruža mentalnu podršku za igrače, poput linije za pomoć i pristupa obučenim savetnicima.

Od izbijanja koronavirusa, FIFPRO i udruženja igrača pružaju igračima savet da paze na njihovo mentalno zdravlje.

„Pozitivno je to što većina igrača koje smo anketirali znaju da imaju gde da se obrate ako imaju problema sa mentalnim zdravljem “, rekao je dr Gouttebarge. „To pokazuje da je profesionalni fudbal svesniji nego ikad o značaju mentalnog zdravlja. ”

Prethodna istraživanja FIFPRO-a pokazala su da su fudbaleri podložni mentalnim zdravstvenim problemima kao i opšta populacija. FIFPRO radi na priručniku za mentalno zdravlje za 65 asocijacija igrača koja će pružiti osnovnu negu fudbalera kojima je potrebna podrška. Ti paketi alata biće distribuirani u narednim mesecima.

„Ove nove brojke izuzetno su zabrinjavajuće i naše srce ide svim igračima koji se bore sa svojim mentalnim zdravljem “, rekao je generalni sekretar FIFPRO Jonas Baer-Hoffmann. „Ohrabreni smo ogromnim radom koji obavljaju naše pridružene asocijacije igrača u oblasti mentalnog zdravlja i nastavićemo da ih podržavamo gde god je to moguće u ovom vitalnom radu.

Kapiten Juventusa Giorgio Chiellini i defanzivac Olimpika Lionnaisa Luci Bronze, članovi FIFPRO Globalnog saveta igrača, pozvali su svoje kolege profesionalne fudbalere da se međusobno podržavaju tokom pandemije.

„Veoma je važno da fudbaleri, poput porodica i drugih zajednica, paze jedni na druge, tokom ovog teškog vremena ostanite u kontaktu putem telefona ili video poziva “, rekao je Chiellini. “Ostanite u kontaktu sa saigračima, posebno ako mislite da su depresivni ili anksiozni. Sačuvajmo timski duh jak čak i kad nema fudbala. ”

„Za sve je zabrinjavajuće vreme, a u pogledu sigurnosti poslova mnogi fudbaleri su u nesigurnom položaju”rekla je Bronze. “Ako imate mentalne probleme, razgovarajte sa osobom kojoj verujete ili stručnjakom za mentalno zdravlje. Važno je da ne zadržavate svoja osećanja u sebi. Zaista pomaže da ih delite sa nekim.”

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Email
Print
WP Socializer Aakash Web