13 Jan 14:58

FIFPro i SPF NEZAVISNOST objavljuju pokretanje kampanje #GameChangers

Game changers

Globalna inicijativa sa ciljem promovisanja održivije i sveobuhvatnije vizije fudbala

Beograd, 13.januar 2016.
FIFPro, sindikat koji predstavlja 65.000 profesionalnih fudbalera širom sveta, danas pokreće kampanju #GameChangers, inicijativu sa ciljem promovisanja dijaloga o novoj i održivijoj viziji ove igre.

Plan kampanje, koju podržavaju članice FIFpro-a širom sveta, nastoji da skrene pažnju na upravljačku krizu koja podriva imidž profesionalnog fudbala.
Uprkos višegodišnjim ogromnim prihodima u fudbalu, sportske i finansijske razlike između najbogatijih i najsiromašnijih klubova i liga nastavljaju da se produbljuju. Istovremeno, razvoj uravnoteženih i delotvornih standarda u fudbalu ne drži korak sa brzinom ekonomskog napretka.

Dvadeset godina od „Bosmanovog pravila“, FIFPro je posvećen hvatanju u koštac sa nejednakostima i nepravdama sa kojim se svakodnevno suočava ogroman broj igrača.

„FIFPro i 58 nacionalnih sindikata fudbalera širom sveta pokrenuli su ovu globalnu kampanju kako bi skrenuli pažnju na probleme koji se pojavljuju u savremenom fudbalu i zaštitili interese fudbalera, pre svega, ali i klubova, liga i navijača. Kroz ovakve inicijative fudbaleri žele da iniciraju promene koje su neophodne za budućnost fudbala. Smatramo da bi FS Srbije i fudbalski klubovi iz Srbije trebali da nas podrže u ovoj akciji jer je usmerena na pravičniju i uravnoteženiju raspodelu prihoda iz fudbala pa bi i mi iz tzv. malih zemalja, imali određene benefite od svega“ – rekao je Mirko Poledica, predsednik SPF NEZAVISNOST.

Teo van Segelen, generalni sekretar FIFPro-a je izjavio: “Danas se naša industrija suočava sa neadekvatnim upravljačkim strukturama koje su dozvolile procvat izopačenih komercijalnih praksi, a nisu uspeli da zaštite igrače i budu odgovorne prema igračima, klubovima i navijačima. Vreme je za promene.“

Nedostaci aktuelnog sistema transfera su poslednji simptom lošeg upravljanja u fudbalu od strane upravnih tela ovog sporta. Transfer sistem je podbacio u svom cilju raspodele prihoda kroz fudbalsku piramidu i podstakao finansijske spekulacije koje zanemaruju prava igrača. To, takođe, dovodi do štetnih sporednih efekata, počev od vlasništva treće strane i trafikinga maloletnika, do sumnjivih otkupa igrača od klubova kako bi se profitiralo od nadoknada za transfere.
#GameChangers ima za cilj da pomogne igračima, klubovima, navijačima i ostalim interesnim grupama da stvore održiviju igru za sve.

„Već duže vreme, FIFA, nacionalne asocijacije i klubovi ignorišu sve ove probleme. #GameChangers je prekretnica. Vreme je da odlučno delujemo i radimo zajedno sa svim interesnim grupama na razvoju jedne hrabre vizije budućnosti ovog sporta, zasnovane na kolektivnim ugovorima između igrača i onih koji upravljaju ovim sportom. Potreban nam je pravedniji sistem, koji će odgovoriti savremenim potrebama fudbalske industrije“, dodao je Teo van Segelen.

Pokretanje #GameChangers inicijative je rezultat temeljne analize mnogih problema sa kojima se godinama susreće fudbal i odsustva napretka kada je u pitanju hvatanje u koštac sa uzročnicima takvih problema.