07 Nov 14:09

FIFPro i FIFA potpisali ugovor o saradnji

FIFPro-FIFA-sign-1300

Nakon skoro dve godine pregovora FIFPro i FIFA su juče u Cirihu potpisali ugovor o saradnji na šest godina. Ovaj istorijski dokement, kako ga obe strane nazivaju, trebalo bi da ojača i učvrsti saradnju ove dve organizacije i donese brojne novine u svetu fudbala. U zajedničkom saopštenju, objavljenom na konferenciji za novinare, navodi se samo nekoliko problema na kojima će se u budućnosti raditi kao što su izmena transfer sistema, rešavanje problema sa kašnjenjem u plaćanju fudbalera, uspostavljanje nezavisnih arbitraža, razvoj ženskog fudbala, diskriminacija i zdravstvena zaštita fudbalera.

– Današnji sporazum će doneti novu eru u razvoju fudbala širom sveta, učestvovao sam u ovin komplikovanim pregovorima, u kojima su sve strane napravile ustupke, da bi na kraju došli do ovog dokumenta koji će, siguran sam, doneti dobre stvari fudbalu – rekao je predsednik FIFA Đani Infantino.

Svetska konfederacija sindikata profesionalnih fudbalera – FIFPro, čiji je punopravni član i Sindikat profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, veoma je zadovoljna postignutim sporazumom.

– Ovaj ugovor pokazuje međusobno razumevanje dve organizacije i predstavlja veliki korak napred, najveći od 2001. godine. Ubeđen sam da će doneti velike i pozitivne promene u fudbalu. Moram da podsetim da dok veliki i bogati klubovi vode brigu u igračima, postoji mnogo malih klubova koji ne poštuju radna i sindikalna prava igrača i to se mora promeniti. Ovaj ugovor će zaštititi fudbalere širom sveta i radujem se našoj budućoj saradnji – rekao je Filip Pjat, predsednik FIFPro.