21 Dec 10:06

BLATER I PLATINI ISKLJUČENI IZ FUDBALA NA 8 GODINA

ETIČKI komitet FIFA doneo je istorijsku odluku da na osam godina iz fudbala isključi aktuelnog predsednika FIFA Jozefa Sepa Blatera i predsednika UEFA Mišela Platinija. Uz to čelnik FIFA platiće kaznu od 50.000, a prvi čovek UEFA od 80.000 švajcarskih franaka.

Ovaj komitet je u svom postupku utvrdio da je Blater prekršio Etički kodeks FIFA u smislu “sukob interesa, narušavanja lojalnosti i nuđenja poklona”, dok je Platini označen krivim za “sukob interesa i pitanja lojalnosti”.

„Gospodin Blater je kao predsednik FIFA odobrio plaćanje gospodinu Platiniju koje nije imalo legalnu osnovu, a postoji dokaz o pisanom sporazumu dve strane iz 25. avgusta 1999. godine. Obojica su takođe procesuirana i zbog sumnjive isplate u visini od 2.000.000 švajcarskih franaka, iz februara 2011. godine. Tokom saslušanja gospodin Blater nije uspeo da dokaže legalnu stranu ovih transakcija. Njegovi iskazi nisu bili ubedljivi, što je sudska komora odmah odbacila“, stoji u saopštenju odluke.

Obojica su prethodno demantovala da su uradili bilo šta loše, iako je utvrđeno da je 2011. Platini, uz odobrenje Blatera, uzeo dva miliona evra od FIFA za rad bez valjanog ugovora na poziciji savetnika predsednika od 1999. do 2002. godine.

Ovo osmogodišnje izbacivanje iz fudbala svakako je narušilo i Platinijeve planove da 26. februara 2016, umesto odlazećeg Blatera, postane novi predsednik svetske kuće fudbala. Na ovu odluku Blater i Platini su najavili žalbe.