01 Dec 10:47

“ZLATNA LOPTA” – MESI, RONALDO ILI NEJMAR

LIONEL Mesi (Argentina, Barselona), Nejmar (Brazil, Barselona) i Kristijano Ronaldo (Portugalija, Real Madrid) trojica su kandidata za ovogodišnju FIFA “Zlatnu loptu”, namenjeu najboljem igraču sveta u 2015. Posle prebrojavanja glasova 165 članova kapitena, selektora (79,71 odsto) i predstavnika medija (88.60 odsto), asovi Barselone i Real Madrida su dobili najveći broj glasova, a pobednik će biti proglašen na FIFA gali 11. januara 2016. u Cirihu.

fifa zlatna lopta

Na skraćenom spisku igračica godine su: Karli Lojd (SAD, Hjuston), Aja Mijama (Japan/Okajama Junogo Bele) i Selia Šašić (Nemačka, 1. FFC Frankfurt) .

Za trenera godine kandidati su muškoj konkurenciji: Pep Gvardiola (Španija, Bajern), Luis Enrike Martínez (Španija, Barselona) i Horhe Sampaoli (Argentina/selekcija Čilea), a u ženskoj: Džil Elis (SAD/selekcija SAD), Mark Sampson (Vels/selekcija Engleske) i Norio Sasaki (Japan/selekcija Japana).

U trci za gol godine i nagradu “Ferenc Puškaš”u konkurenciji su ostali : Alesandro Florenci (Italija, Roma) , Vendel Lira (Brazil, Atletiko GO) i Lionel Mesi (Barselona)