18 Mar 12:55

Stop vlasništvu trećih lica

Delegacija FIFPro-a, koja je bila na sastanku sa Stručnim savetom za profesionalni fudbal UEFA, veoma pozitivno je ocenila ovaj susret i konstruktivne ideje koje su predložene. Sastanku, održanom u sedištu UEFA u Nionu, pored delegacije FIFPro-a prisustvovali su i predstavnici UEFA, ECA (Evropska asocijacija klubova) i EPFL (Evropska asocijacija profesionalnih liga).

Na sastanku je bilo govora o problemima koji se javljaju u fudbalu kao što su vlasništvo trećeg lica, provizije agenata, integritetu takmičenja, kalendaru Svetskog prvenstva 2022. i trostrukoj kazni.

FIFPro, kao i ostali prisutni, podržava plan UEFA da zabrani registraciju igrača koji su u vlasništvu trećeg lica u svojim takmičenjima, čak i ako FIFA to ne uradi na svetskom nivou.

FIFA Pravilnik o transferu i statusu igrača, koji je trenutno na snazi, zabranjuje sklapanje ugovora sa igračima ukoliko u ugovoru učestvuje i treća strana koja može uticati na prava i transfer igrača, međutim to se ne primenjuje striktno.

FIFPro je na sastanku insistirao na strogoj primeni tog člana pravilnika iz sledećih razloga:

– postojanje sukoba interesa, ukoliko treća strana ima vlasništvo nad većim brojem igrača i ugrožavanje integriteta takmičenja,
– opasnost od vlasništva nad igračem koje bi moglo da preraste u trafiking i robovlasništvo,
– odlivanje velike količine novca iz fudbala.

„Podržavamo napore UEFA da svoje planove sprovede u delo, pravila o zabrani vlasništva trećeg lica nad igračima se već primenjuju u Engleskoj, Francuskoj i nekim drugim zemljama, vreme ja da se primeni i u celoj Evropi. Svesni smo da situacija ne može da se promeni preko noći ali ćemo insistirati na tome da postepeno postavimo stvari na svoje mesto“ – izjavio je Bobi Barns, predsednik FIFPro Divizija Evropa, nakon sastanka.