Clock

Calendar

Facebook Twitter YouTube
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera

Ovde možeš da pogledaš zašto bi trebalo da se pridružiš Sindikatu profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular

Novi bilten Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular
05 Nov 00:17

Sindikat srpskih fudbalera prvi ušao u EU

Izvor: TANJUG
BEOGRAD – Sindikat profesionalnih fudbalera  “Nezavisnost” od 1. novembra postao je punopravni član Svetskog udruženja profesionalnih fudbalera (FIFPro), koji se bavi zaštitom prava igrača i zvanično je priznat od strane Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Predsednik tog Sindikata Mirko Poledica, nekadašnji fudbaler čačanskog Borca, Vojvodine, Sparte iz Prage, Legije i još nekih klubova smatra da je to veliki uspeh i nešto najbolje što se fudbalskoj Srbiji desilo u poslednjih 20 godina.

“Postali smo članovi posle samo dve godine i sedam meseci postojanja i jedina smo evropska zemlja, pored Rusije, koja ima status punopravnog člana FIFPro, a da nije članica EU. Znamo koliko se teško ulazi u EU, a mi smo zapravo postali članovi Evropske fudbalske unije igrača”, rekao je Poledica u intervjuu Tanjugu.

Ulaskom u FIFPro svi naši igrači koji budu odlazili u inostranstvo imaće mnogo bolji položaj, jer sve zemlje članice tog međunarodnog udruženja prema ugovoru moraće da preuzmu brigu o njima.

“Našim članovima, takođe, garantujemo besplatnu pravnu pomoć, savetovanja i pravljenje ugovora sa novim klubovima, a od avgusta smo uveli besplatne trening kampovi za sve igrače bez angažmana”, objasnio je Poledica.

Prema njegovim rečima, od članstva u FIFPro veliki profit imaće i domaći klubovi, jer će moći da osiguraju svoje igrače od teških povreda.

On je dodao da su najbolje lige u zemljama gde su sindikati najjaci, u Engleskoj, Francuskoj i Španiji.

“Najbolji primer dobrog rada sindikata fudbalera su poslednja dešavanja u Španiji i Italiji, gde je početak prvenstva kasnio, jer su sindikati pokazali koliko su snažni kada štite prava igrača. U svetu sindikati postoje više od sto godina i kultura igrača da postanu njihovi članovi stvara se od malih nogu”.

Poledica je rekao da su najveći krivci za loše stanje u srpskom fudbalu poluamaterska liga i netransparentnost u radu vodećih organizacija.

“Srbija ima dve profesionalne lige, ali ako se malo bolje pogleda, videćete da je to poluamaterski fudbal, koji ne zadovoljava ni minimum svetskih standarda. Da bismo imali dobar fudbal, svi segmenti tog sporta moraju biti zadovoeljni. Tu pre svega mislim na trenere, klubove i igrače”, rekao je Poledica.

On je dodao da o alaramantnoj situaciji svedoče sve lošiji rezultati na svim nivoima, pocevši od najmlađih kategorija pa do A reprezentacije.

“Samo transparentan rad Sindikata, Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice superligaša može da napravi pomak i promeni trenutno stanje”.

Poledica je istakao da Sindikat posebno vodi računa o igračima koji su trenutno bez ugovora.

“Mi smo na Zlatiboru u avgustu prvi put realizovali pripreme za njih. Bilo je 18 igrača, treniralo se 10 dana, imali smo sve kompletno kao klub od trenera, doktora, masera, kompletnu infrastrukturu na korisćenju, odigrali smo i tri prijateljske utakmice. U planu je da sve to ponovimo tokom naredne zime, najverovatnije u Antaliji, a spremamo se i za jul naredne godine i učešće na šampionatu Evrope za igrače bez ugovora. Želja nam je da ostvarimo što bolji rezultat, a igrači koji budu ucestovali imaće idealnu priliku da pronađu dobar angažman jer će taj turnir posmatrati veliki broj skauta iz celog sveta”, zaključio je Poledica.

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Email
Print
WP Socializer Aakash Web