12 Aug 11:12

Saopštenje za javnost

Povodom zabrane registracije novih igrača koju je izrekla Disciplinska komisija FSS prema FK „Novi Pazar“

Disciplinska komisija FSS pred početak letnjeg prelaznog roka tekuće sezone donela je odluku o zabrani registracije novih igrača svim klubovima koji po pravnosnažnim odlukama nadležnih komisija FSS nisu izmirili svoje finansijske obaveze. Jedini klub, od devet kojima je bila zabranjena registracija, koji do početka nove sezone nije izmirio svoje obaveze prema igračima je FK „Novi Pazar“.

Odluka Dispciplinske komisije FSS je u potpunosti u skladu sa propisima FSS i Disciplinskim pravilnikom Član 93.  Na poslednjem sastanku koji smo imali u Nionu, u januaru 2013. a na kome su osim SPFN učestvovali predstavnici FSS i Zajednice Super lige skrenuta je pažnja svim savezima da moraju da poštuju odluke koje donose, kao i pravilnik o finansijskom fer-pleju, po kome nije dozvoljeno da se klubovi koji imaju dugove prema igračima ili trenerima dodatno zadužuju.

Disciplinska komisija FSS, na čelu sa gospodinom Slobodanom Pajovićem, koga smo često javno kritikovali, i gospodin Zoran Laković, generalni sekretar FSS, ovoga puta zaslužuju sve pohvale za doslednost u sprovodjenju odluka i pored velikih pritisaka kojima su bili izloženi. Na ovaj način zatvorena je mračna strana srpskog fudbala u kome je poslednjih petnaest godina vladao totalni haos u odnosima izmedju klubova i igrača.

FK „Novi Pazar“ je zbog duga prema bivšem igraču Edinu Ademoviću suspendovan prvi put u zimskom prelaznom roku sezone 2012/13. Tada su predstavnici FK „Novi Pazar“ poslednjeg dana za registraciju kontaktirali igrača i molili ga za sporazumni dogovor plaćanja duga u tri rate. Na preporuku SPFN, Edin Ademović je potpisao sporazum po kome je FK „Novi Pazar“ trebalo da mu isplati celokupan dug zaključno sa junom 2013. FK „Novi Pazar“ nije Edinu Ademoviću isplatio ni jedan dinar po osnovu potpisanog sporazuma i na taj način i pored čvrstih usmenih garancija izigrali su igrača.

Disciplinska komisija FSS je ponovo aktivirala zabranu registracije novih igrača u letnjem prelaznom roku tekuće sezone, a FK „Novi Pazar“ je dan pred početak prvenstva, tj. u petak 9. avgusta pozvao advokata igrača i ponovo ponudio sporazum. Edin Ademović je odbio da prihvati predlog kluba, jer je već jednom bio izigran, a Disciplinska komisija FSS striktno se držala propisa i nije dozvolila klubu da registruje nove igrače. Jedini krivac za ovakvu situaciju je FK „Novi Pazar“ i neodgovorno ponašanje njegovih predstavnika koji misle da su iznad zakona i propisa.

Postavljamo pitanje: šta bi se desilo da je Disciplinska komisija FSS napravila ustupak FK „Novi Pazar“ i dozvolila registraciju novih igrača?

Na taj način, pored kršenja sopstvenih propisa od strane Disciplinske komisije, bili bi oštećeni svi klubovi koji su svoje obaveze izmirili na vreme i utakmica prvog kola protiv FK „Partizan“ bila bi neregularna jer bi bilo dozvoljeno da takmičenje počne klub koji nije ispunio svoje obaveze kao što је to učinilо preostalih 15 članova Super lige. Pored navedenog, FSS i srpski fudbal snosili bi nesagledive posledice, bili bi izloženi kazni od strane UEFA, a sistem za sprečavanje dodatnog zaduživanja već zaduženih klubova, koji u Srbiji funkcioniše dve ipo godine, pao bi u vodu. To bi bio početak kraja srpskog klupskog fudbala.

Zbog svega toga, još jednom ističemo, da SPFN daje i davaće punu podršku svim organima FSS koji rade u skladu sa zakonima i propisima FSS.

Takođe, pozivamo predsednika FSS, gospodina Tomislava Karadžića, da kao i njegovi bliski saradnici, zauzme jasan i nedvosmislen stav povodom ovog slučaja i prekine sa politikom precutkivanja problema koja omogucava sprovodjenje dvostrukih aršina i kao prvi covek FSS zauzme stav kako se ovakve stvari u budućnosti ne bi dešavale.

Samo u poslednjih godinu dana, SPFN je poslao više dopisa na adresu predsednika FSS u kojima je bio obavešten o ovakvim stvarima i upozoren na posledice koje bi mogle nastati. Gospodin Tomislav Karadžić je ignorisao naša upozorenja i umesto da rešava nastale probleme i sankcioniše klubove i pojedince, pružao im je zaštitu. Na taj način je direktno radio na štetu srpskog fudbala jer sa svoje pozicije nije jasno ukazivao ne stetne pojave i u korenu ih sprecavao.

Ukoliko gospodin Tomislav Karadzić ne želi da radi u interesu fudbala i regularnosti, neka podnese ostavku na predsedničku funkciju i poštedi nas više uzimanja Srbije kao negativnog primera na svim svetskim fudbalskim forumima na kojima su predstavnici SPFN učestvovali.