18 Oct 09:43

Saopštenje za javnost

Povodom dešavanja koje su pratila revanš utakmicu baraža mladih reprezentacija Srbije i Engleske za evropsko prvenstvo u Izraelu 2013. godine Sindikat profesionalnih fudbalera “Nezavisnost” bi želeo da iznese svoje viđenje celokupne situacije.

Iako zvanična istraga relevantnih organa još nije završena evidentno je da je ponašanje pojedinaca prešlo granice i sportskog navijanja i fudbalskog fer pleja, posebno nakon poslednjeg sudijskog zvižduka.

Kao organizacija koja štiti prava fudbalera osuđujemo svaki vid nedoličnog ponašanja igrača koji svojim nepromišljenim gestom čine štetu i sebi i srpskom fudbalu, pogotovo imajući u vidu da je ovo podneblje pod posebnom lupom svetske fudbalske javnosti, zbog određenih dešavanja iz prošlosti i kažnjavanja istih.

Takođe smatramo da nasilje i bilo kakav vid diskriminacije nemaju mesta na sportskim borilištima i očekujemo  reakciju i državnih i disciplinskih organa Fudbalskog saveza Srbije kako se slične stvari u budućnosti ne bi ponavljale.

Sindikat profesionalnih fudbalera “Nezavisnost” će, kao i do sada, nastaviti sa svojim aktivnostima u borbi protiv ovakvih pojava na fudbalskim terenima širom Srbije. Smatramo da fudbal mora ostati u granicama fer pleja i biti ono što u suštini i jeste, samo igra. Pozivamo sve kojima fudbal u ovoj zemlji još uvek nešto znači da nam se pridruže u našim aktivnostima kako nam se ružne scene na stadionima ne bi više dešavale.