Clock

Calendar

Facebook Twitter YouTube
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera

Ovde možeš da pogledaš zašto bi trebalo da se pridružiš Sindikatu profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular

Novi bilten Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular
27 Feb 14:28

POLEDICA: FSS I KLUBOVI RADE NA ŠTETU IGRAČA, SLEDE KRIVIČNE PRIJAVE

pres4SINDIKAT profesinalnih fudbalera “Nezavisnost”, na zahtev svojih članova koji su bili oštećeni u zimskom prelaznom roku, a na osnovu brojnih dokaza o neosnovanim odlukama Disciplinske komisije FS Srbije o ukidanju zabrane registracije igrača za klubove FK Borac, FK Novi Pazar, FK Jagodina i OFK Beograd, organizovao je pres konferenciju u beogradskom Media centru kako bi objasnili položaj fudbalera u srpskom fudbalu i flagrantno kršenje propisa od strane organa FS Srbije.

Pored predsednika SPFN Mirka Poledice, govorili su oštećeni fudbaleri Nemanja Arsenijević i Aleksandar Stojimirović, a uz brojne novinare najuticajnijih srpskih medija, kao gosti i podrška bili su i fudbaleri, medju kojima su kapiteni Crvene zvezde, Aleksandar Luković i Partizana Saša Ilić, kao i fudbaleri Bojan Ostojić, Marko Jevtović, Igor Matić…

pres3

Mirko Poledica je istakao da klubovi i Fudbalski savez Srbije rade na štetu fudbalera i ocenio da je Superliga Srbije neregularna, pošto u njoj igraju pojedini igrači koji nisu mogli da budu registrovani, zbog zabrane njihovim klubovima.

-Moramo da skrenemo pažnju na nepravilnosti u srpskom fudbalu. Fudbalski klubovi Borac, Novi Pazar, Jagodina, OFK Beograd i Radnički iz Kragujevca su zbog dugovanja imali zabranu registrovanja igrača, ali im je ta zabrana ukinuta poslednjeg dana prelaznog roka. FSS je tako omogućio klubovima da se još više zadužuju i da uništavaju srpski fudbal. Posle te odluke jasno je da su prva dva kola Super lige potpuno neregularna, jer su nastupili igrači koji nisu imali pravo. Uložili smo žalbu-rekao je Poledica.

Na konferenciji za novinare u Beogradu Poledica je najavio krivične prijave protiv Disciplinske komisije, čijije predsednik Žarko Stevanović, koji je i sudija Apelacionog suda u Kragujevcu, kao i protiv Komisije za licenciranje igrača.

-Disciplinska komisija im je odobrila za registruju igrače uz obrazloženje da klubovi nisu primili odluku, a mi imamo dokaze iz pošte da su je dobili. Klubovi su 20. septembra 2016. godine dobili odluku, tada je Disciplinska komisija konstatovala da su je dobili. Imamo situaciju da taj organ prvo kaže da su klubovi dobili pošiljku, a onda da 17. februara posle njihove žalbe saopšti da nisu i da istog dana ukine odluku o zabrani. Sva tri kluba su radila na identičan način – objasnio je Poledica.

Zatim je pokazao dokumentaciju o datumu kada su odluke stigle u klubove. Ukazao je da su klubovi slali žalbe na zabranu Komisiji za žalbe, umesto Disciplinskoj komisiji, ali da je ipak Disciplinska komisija odlučivala o njihovim slučajevima. On je rekao da Jagodina ima dugovanja prema 11 igrača, jednom treneru i službenim licima i da se radi o dugu od preko 120.000 evra. Za Novi Pazar naveo je da su dugovanja prema devetorici igrača oko 100.000 evra, a za Borac 60.000 evra. Rekao je da su igrači ogorčeni jer osećaju da nemaju zaštitu FS Srbije.

press1

-Stičemo utisak da se fudbal igra zbog funkcionera a ne zbog fudbalera, trenera, navijača. Odluke koje su donete su pravno neodržive i vređaju inteligenciju svakog čoveka. Te odluke su donete na telefonskoj sednici, a statut FSS kaže da petočlana Disciplinska komisija mora da donese odluke u prisustvu najmanje tri člana. Tražimo od FSS da omogući igračima minimum dostojanstva, a to je da prime platu. FSS je privatizovan, za njih ne važe zakoni. Gde god da smo išli crveneli su nam obrazi, što zbog huligana što zbog lošeg poslovanja klubova. Zbog čega moramo da dovodimo druge da nam kažu kako da radimo. Ako je ovo pravna država, ovi ljudi moraju krivično da odgovaraju – dodao je Poledica.

Poledica je upozorio i da štrajk igrača nije daleko i da je pitanja dana kada će se desiti.

-Štrajk je legitimno sredstvo. Igrači u Srbiji su zaposleni radnici. Borac i Jagodina godinama nisu uplatili poreze i doprinose na plate, što znači da igrači nisu mogli da se leče. Pitanje je dana kada će se štrajk dogoditi. Igrači su na dnu i nemaju šta da izgube. Skandalozno je kako posluju naši klubovi.

Čelnik SPFN je naveo i da su neki igrači dolazili u sindikat sa tvrdnjama da je pojedinim članovima njhovih porodica u firmama prećeno otkazima ako fudbaleri ne odustanu od potraživanja, a da klubovi tada objave da je igrač oprostio dugovanja.

-Svakog dana slušamo o reformi FSS. Ako su ovo reforme, bolje da stavimo katanac na fudbal.

Fudbaler Radnika Nemanja Arsenijević je jedan od oštećenih i novac mu duguje Jagodina, za koju je igrao u sezoni 2014-2015.

-Presudu sam dobio pre skoro godinu dana, a slučaj je još u fioci. Savez nam je okrenuo leđa, a klubovima na ovaj način šalje poruku da ne moraju da plaćaju igrače i da zbog toga neće biti kažnjeni. Svuda je bolje igrati fudbal nego ovde, na Malti, drugu ligu Malezije, Kazahstan, svuda gde ćete imati siguran novac – rekao je Nemanja – Naše karijere će se završiti za dve-tri godine, ali kakav fudbal ostavljamo našoj deci? Država je ta koja neće da reši probleme i ćuti. Ujedinjeni možemo mnogo i pozivam reprezentativce Srbije da se priključe sindikatu. Njihovo prisustvo ima dodatnu težinu.

Fudbaler Aleksandar Stoimirović rekao je da “nema svrhe” igrati fudbal u Srbiji:

-Nama nije interes samo da naplatimo to što tražimo, nije to veliki novac, stvar je u budućnosti, šta ostaviti deci. Tu ima pretnji, svačega, užas. Izigrani smo, klubovi vređaju našu inteligenciju, znamo da vlada mišljenje da su fudbaleri glupi, ali to nije tako, ima i obrazovanih.

 

 

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Email
Print
WP Socializer Aakash Web