20 Aug 14:22

Novi projekat FIFPro “Mind The Gap”

mind the gap

FIFPro je započeo svoj novi projekat koji bi trebao da pomogne sportistima, pre svega fudbalerima, da što bezbolnije premoste jaz između kraja sportske karijere i početka neke nove. Projekat se realizuje u saradnji sa Erasmus + programom Evropske unije.

Rezultati istraživanja, koje je sproveo FIFPro, pokazali su da fudbaleri imaju velikih problema da nakon završetka karijere započnu neku novu profesionalnu karijeru u bilo kojoj oblasti. Razlozi su mnogobrojni, a jedan od najčešćih je obrazovanje. Brojke govore da samo 13% fudbalera ima završenu neku školu.

Cilj ovog projekta je da sportiste pripremi za život posle sportske karijere kako bi se što lakše snašli u tranzicionom periodu i prilagodili novim izazovima.

Kao primer kako se sportista može pripremiti za život posle fudbala naveden je primer igrača Juventusa Kjelinija koji završava masters studije na Torinskom univerzitetu.