Clock

Calendar

Facebook Twitter YouTube
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera

Ovde možeš da pogledaš zašto bi trebalo da se pridružiš Sindikatu profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular

Novi bilten Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular
18 Oct 10:25

NE IGNORIŠITE PROBLEME SA MENTALNIM ZDRAVLJEM

IZMEDJU 3 i 9 proifesionalnih fudbalera od 25 u igračkom pogonu pokazuju tokom sezone simptome uobičajenih mentalnih poremećaja kao što su stres, anksioznost ili depresija, pokazuju nova istraživanja koja je objavio FIFpro na Svetskom danu mentalnog zdravlja.

cuzoqntwiaagu-e

Istraživanja na uzorku 262 fudbalera iz pet evropskih zemalja (Finska, Francuska, Norveška, Španija, Švedska) vodili su glavni medicinski oficir FIFpro dr Vensan Guteberž i profesor Đino Kerkovs (Akademski medicinski centar Amsterdam). Igrači su popunjavali upitnike i to u tri perioda tokom 12 meseci.
Dobijeni rezultati potvrđuju ispravnost prvih nalaza da profesionalni fudbaleri imaju problema sa mentalnim zdravljem. Čak 37 odsto igrača koji tokom prvog FIFpro istraživanja na ovu temu, sporvedenog tokom 2014, nisu prijavili bilo kakve simptome, sada su prijavili simptome aniksioznosti i depreseije. To je 26 procenta više nego u prethodnom istraživanju.
Guteberž kaže da studija treba da podigne ličnu svest o simptomima uobičajenih mentalnih poremećaja u profesionalnom fudbalu.

-Iz perspektive kluba, naši nalazi pokazuju da je potrebno imati medicinsko osoblje unutra kluba raznih profesionalnih profila koji rade i na fizičkom i na mentalnom održavanju zdravlja profesionalnih fudbalera – ističe Guteberž.
U ovoj studiji čak 95 odsto fudbalera smatra da simptomi mentalnih poremećaja negativno utiču na fudbalsku formu, čak 65 odsto njih je i samo imalo problem sa tim, a 84 odsto naglasilo je da u takvim periodima nisu imali u dovoljnoj meri podršku.

cuz4chcwcaaevl2

-Iz perspektive Sindikata, naši nalazi pokazuju važnost uticaja FIFpro i Unije sindikata na promovisanje zaštite fizičkog i mentalnog zdravlja profesionalnih fudbalera za vreme i po završetku karijere.

PODELJENO 10.000 VODIČA

Tim povodom, FIFpro je pokrenuo projekat na Skupštini 2015. a zatim i stvorio poseban vodič na 15 različitih jezika gde se objašnjavaju uobičajeni mentalni poremećaji a sadrže važne informacije o institucijama u kojima bi igrači trebalo da potraže pomoć.

guidebook-eng-640

Do sada je podeljeno 10.000 vodiča u 24 zemlje.
-Ovaj vodič trebalo bi da pomogne fudbalerima da shvate da su problemi sa mentalnim zdravljem zajednički i mogu da ugroze nečije zdravlje i karijeru. Znamo da je ova tema još uvek tabu, ali igrači ne treba da se osećaju neprijatno u traženju podrške – smatra Guteberž.

VODIČ ENG 640

U saradnji Unije holandskih igrača i FF Holandije, Guteberž je pokrenuo pilot projekat “Konsultacije posle karijere”. Jedan od najvećih izazova za fudbaler(ke)a poklapaju se sa trenutkom kad završavaju profesionalnu karijeru. Tada oni moraju da pronađu novi cilj u životu, da se bave fizičkim i psihičkim posledicama fudbalske karijere. Da bi im se olakšala tranzicija, razvijen je program izgrađen na pet osnova:

-Redukcija treninga

-bavljenje osteoartritisom

-zdrav način života

-mentalno zdravlje

-obrazovanje i planiranje karijere


Jedan od glavnih uzroka mentalnih poremećaja su problemi sa kojima se igrači susreću po završetku karijere. Pokušavamo sa ovim programom, nivoom informacija, ličnih saveta i stručnim vodjenjem da poboljšamo zdravlje, vitalnost i kvalitet života igrača koji su tek završili profi karijere.. Ako pilot projekat bude uspešan u Holandiji, nastojaćemo da u konsultaciji sa FIFpro isti program sprovedemo i u drugim zemljama” – objasnio je Guteberž.

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Email
Print
WP Socializer Aakash Web