20 Mar 15:58

Koronavirus: FIFPro pozdravlja jedinstvo fudbalskih aktera

Saopštenje za medije FIFPro-a povodom pandemije koronavirusa.

U potpunosti podržavamo odluke UEFA-e i CONMEBOL-a o odlaganju Euro 2020 i Copa America kako bismo zaštitili javno zdravlje i oslobodili vreme za završetak nacionalnih fudbalskih liga koje su trenutno suspendovane zbog pandemije virusom COVID-19.

Nadalje, pozdravljamo vodeću ulogu FIFA-e da pozove na jedinstvo i zajedničku odgovornost širom fudbalske industrije, kao i njenu inicijativu za osnivanjem globalnog fonda za pomoć članovima fudbalske zajednice pogođene ovim koronavirusom.

Za sve radnike u našoj industriji, uključujući desetine hiljada profesionalnih fudbalera, koje predstavljaju njihove nacionalne sindikalne organizacije, veoma je važno da oni i njihove porodice imaju stabilnost u ovom neizvesnom periodu. Ovo je posebno značajno za nerazvijene zemlje, u kojima su finansijska situacija i industrija nestabilne.

I na kraju, UEFA-in plan za uspostavljanje radne grupe podstiče nas na mere koje će se baviti društveno-ekonomskim poremećajima i  uticajem pandemije na fudbal. Radujemo se što ćemo dati doprinos u ovoj oblasti u ime igrača sa UEFA i drugim regionalnim konfederacijama.