04 Jan 22:05

FIFPro (ponovo) poziva igrače da ne dolaze u Srbiju

theoIzvor: Sportklub.rs

FIFPro, svetska organizacija profesionalnih fudbalera, (ponovo) je objavila saopštenje u kome savetuje igrače da ne dolaze u Srbiju. Isto upozorenje FIFPro je igračima uputio i prošle godine.

FifPro savetuje igrače da u predstojećem prelaznom roku ne prihvataju ponude igrača iz Srbije zbog izuzetno loših uslova koje klubovi nude.

U godišnjem izveštaju FifPro za 2016. godinu navodi se da 68% igrača u Srbiji ne dobija platu na vreme a da u isto vreme 89% fudbalera koji menjaju klub to čine pod nekom vrstom pritiska.

Kao dodatni razlog navodi se i činjenica da je Fudbalski savez Srbije bez ikakve najave i rasprave promenio pravila rada Arbitražnog suda i tako igračima ostavio još manju šansu da imaju pošten trentman i naplate svoja potraživanja od klubova.

FSS je promenom pravilnika koji je usvojen na Odboru za hitna pitanja prekršio FIFA regulative tako što je dužnosti razrešio arbitre koje su birali predtavnici igrača a postavio sudije koje imaju jasne veze sa najvećim klubovima u zemlji – Crvenom zvezdom i Partizanom kao predsednika i podpredsednika.

Takođe, povećana je “tarifa” koju igrači moraju da plate kako bi samo ušli u postupak arbitraže, ali pritom su strani igrači bolje zaštićeni od domaćih. Istovremeno, naređeno je da svi predmeti koji su bili u toku počnu da se razmatraju iz početka.

“Ovo je veoma ozbiljno kršenje osnovnih prava profesionalnih igrača koji praktično igraju u bespravnom okruženju”, rekao je generalni sekretar FifPro Teo van Segelen.

“Pozivamo Fudbalski savez Srbije da odmah opozove ove odluke. Dok se ova situacija ne razreši, pozivamo igrače da ne idu da igraju fudbal u Srbiji”, zaključio je Van Segelen.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, Mirko Poledica kaže da je u poslednje dve godine pred arbitražnim sudom u Srbiji bilo 250 igrača u ligi koja ima oko 500 igrača.

“Računica je jasna – kada potpišete ugovor sa nekim klubom u Srbiji imate 50% šanse da završite na sudu. Zbog toga je od izuzetnog značaja da taj sud radi pošteno i nezavisno”, kaže Poledica.