Clock

Calendar

Facebook Twitter YouTube
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera

Ovde možeš da pogledaš zašto bi trebalo da se pridružiš Sindikatu profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular

Novi bilten Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular
06 May 15:34

FIFPRO istraživanje “Opterećenje i oporavak igrača”

Profesionalni fudbaleri se sve više suočavaju sa prenatrpanim rasporedom tokom pandemije COVID-19, s tim što su neki igrali i do 82 procenata utakmica sa manje od preporučenih pet dana odmora, navodi se u novom izveštaju FIFPO-a koji je urađen u saradnji sa KPMG.

Izveštaj „Opterećenje i oporavak igrača tokom kalendara takmičenja u vanrednoj situaciji“ pruža naučnu analizu opterećenja igrača i rasporeda utakmica, pokrivajući reprezentativnu grupu od 265 muških fudbalera iz 43 domaće lige, iz šest konfederacija, uključujući klubove i mečeve reprezentacije.

Podaci iz izveštaja potiču iz platforme FIFPRO Player Workload Monitoring (PVM), koja je takođe bila pokrenuta danas, ova otvorena digitalna platforma pruža opsežne podatke o vremenu igranja, putovanjima i periodima oporavka reprezentativnog uzorka fudbalera. Izveštaj otkriva da se tokom preuređenog „vanrednog“ perioda, između 1. maja 2020. i 31. januara 2021, igračima koji se pretežno takmiče u domaćim takmičenjima, prosečan broj nastupa sa manje od pet dana oporavka povećao na 42 procenta, u poređenju sa periodom pre pandemije veći je za 10,7 procenata. Za one koji redovno igraju na međunarodnim utakmicama broj utakmica u ovoj kritičnoj zoni, u kojoj su povrede češće, porasle su u proseku za skoro dva procenta, odnosno na 52 procenta.

flash report

Porast back-to-back ​​mečeva u kritičnoj zoni

Golman Intera iz Milana, Samir Handanović, igrao je u samo 18 posto mečeva sa više od pet dana oporavka, utvrđeno je u izveštaju. Francesco Acerbi iz Lacija i Harri, Manchester United Maguire su odigrali 80 i 73 posto mečeva u kritičnoj zoni. Milanov Franck Kessie, Paul Pogba iz Manchester Uniteda i Harri Kane iz Tottenham Hotspura bili su među igračima koji su imali najintenzivniji posao, sa prosečnim vremenom odmora od jedva četiri dana. U Africi, Ali Maaloul (Al-Ahli, Egipat) odigrao je 64 posto svojih mečeva sa manje od pet dana vreme oporavka. U Americi, Johan Venegas (Deportivo Saprissa, Kostarika) i German Cano (Vasco da Gama, Brazil) učestvovao je u 62 posto svojih utakmica u ovoj kritičnoj zoni zbog povreda. U Aziji je bilo 53 posto mečeva u kritičnoj zoni za Tomoaki Makino (Urava Red Diamonds, Japan).

Nestanak van sezonske pauze i pripremnog perioda

Sve gušći rasporedi između takmičenja ostavljaju igrače pod pritiskom. Tako su 23 posto igrača imali manje od dve nedelje intervala između sezona. Niklas Sule (Baiern Munich) i Kilian Mbappe (Paris Saint-Germain) imao je 11, odnosno 13 dana između UEFA-inih takmičenja u staroj i novoj sezoni. Igrači Al-Ahli-a u Egiptu imali su osam dana između finala AFC Lige šampiona i početka njihove nove domaće sezone. Trenutna struktura stvara stalni ciklus takmičenja koji uskraćuje igračima dovoljan odmor i oporavak do FIFA Svetskog kupa 2022. godine zbog izuzetnih pomeranja u formatima takmičenja i preklapanja kalendara takmičenja.

Generalni sekretar FIFPRO Jonas Baer-Hoffmann rekao je: „Ovaj izveštaj je poslednje oštro upozorenje da je zdravlje igrača ugroženo gustinom rasporeda utakmica. Učestalost back-to-back utakmice bez odgovarajućeg vremena oporavka već su predstavljale problem pre pandemije. Tokom vanrednog perioda COVID 19 ovo pitanje se proširilo i intenziviralo. Zajedno sa nedostatakom sezonskih pauza zbog preklapanja kalendara utakmica, predstavlja vrlo ozbiljnu zabrinutost sve do Svetskog kupa 2022. godine. „Akcija je potrebna sada. Čekanje se da se ovaj problem reši u okviru međunarodnog kalendara takmičenja posle 2024. kada će se sukobiti interesi svih organizatora takmičenja, nije dovoljan. Trebaju nam odmah mere zaštite igrača kroz garantovane minimalne pauze van sezone, produženi minimalni odmori između utakmica, pravila zamene i još mnogo toga. Zatim, moramo se pozabaviti radikalnom revizijom kalendara za 2024. godine koji će zaštititi zdravlje i performanse igrača i to je naš glavni prioritet. “

O nadzoru opterećenja FIFPRO Player Workload Monitoring (PVM)

Player Workload Monitoring (PVM) razvili su FIFPRO i KPMG Football Benchmark, to je otvorena digitalna platforma koja pruža opsežne podatke o vremenu igranja, putovanjima i periodima oporavka reprezentativnog uzorka muških i ženskih fudbalera. Uskoro će biti objavljen i poseban izveštaj o ženama fudbalerkama. Platforma ima za cilj da pomogne fudbalskoj industriji da donosi utemeljene odluke u planiranju sledeće generacije nacionalnih i međunarodnih takmičenja tako da budu održiva, integrisana i imaju koristi od fudbalera i fudbala u celini. Pored prepoznavanja preopterećenja, to će pomoći i u identifikovanju mogućih prilika na tržištima koja bi imala koristi od novih i inovativnih takmičenja.

Ceo izveštaj možete pogledati ovde.

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Email
Print
WP Socializer Aakash Web