04 Jan 10:32

FIFPro istraživanje o uslovima u ženskom fudbalu

Global report womenKrajem prošle godine FIFPro je objavio rezultate svog dvogodišnjeg istraživanja o uslovima i radnim odnosima u ženskom fudbalu. Ovo globalno istraživanje sprovedeno je u preko 50 zemalja uključujući i zemlje u kojima je ženski fudbal najrazvijeniji SAD, Englesku, Švedsku, Francusku i Nemačku. U istraživanju je učestvovalo preko 3.500 fudbalerki koje nastupaju za nacionalne timove i u najelitnijem rangu takmičenja u svojim zemljama. Obuhvaćeno je nekoliko aspekata koji karakterišu ženski fudbal kao što su usklađivanje karijere i materinstva, obrazovanje, nameštanje utakmica, diskriminacija i zarade.

„Ovo istraživanje će poslužiti kao platforma za dalji rad na razvoju i profesionalizaciji ženskog fudbala i rešavanje mnogih problema koji su uočeni“ – izjavila je Caroline Jonsson, predsednik FIFPro komiteta za ženski fudbal, prilikom promocije istraživanja.

Kompletno istraživanje možete pogledati ovde