Clock

Calendar

Facebook Twitter YouTube
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera
 • Sindikat Fudbalera

Ovde možeš da pogledaš zašto bi trebalo da se pridružiš Sindikatu profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular

Novi bilten Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Formular
29 Nov 16:50

FIFPRO ISTRAŽIVANJE: 41 ODSTO IGRAČA NEREDOVNO PRIMA PLATU!

FIFpro je objavio rezultate prvog svetskog istraživanja uslova rada profesionalnih fudbalera. “Globalni izveštaj o zapošljavanju fudbalera u 2016. godini” gleda sa više aspekta života igrača u svetu, a cilj je da se podigne svest o realnosti sa kojima se suočavaju fudbalski profesionalci. Istraživanje razbija mit da fudbaleri imaju privilegovan i lagodan način života.

fifpro-istrazivanje

9 TOP ZAKLJUČAKA ISTRAŽIVANJA

1 Manje od 2 odsto igrača zaradjuje više od 720.000 dolara neto po godini, a 45 odsto zarađuje manje od 1.000 dolara mesečno

2 Plate kasne za 41 odsto fudbalera

3 Prosečan profesionalan ugovor ispitanika je manji od dve godine

4 Na transfer bez njihove volje primorano je 29 odsto igrača

5 Veliki broj fudbalera ima nesiguran ugovor

6 Na trening mimo ekipe naterano je više od 22 odsto fudbalera

7 Više od 9 odsto fudbalera susretalo se sa nasiljem, 8 odsto sa diskriminacijom, a 16 odsto sa uznemiravanjem

8 Mladi igrači su najnezaštićeniji u fudbalu

9 U proseku, jedan igrač iz startne postave imao je ponudu za nameštanje utakmica

Univerzitet u Mančesteru (Engleska) je radio istraživanje na osnovu upitnika koji je popunilo 13.870 fudbalera iz 54 zemlje i 87 liga u Evropi, Africi i Americi. Oni su davali odgovore na 23 pitanja na temu: plata, ugovora, transfera, treninga, nameštanja utakmica, nasilja, sigurnosti posla, zdravlja, obrazovanja… Poseban izveštaj pokriva Aziju i Okeaniju, a uključio je preko 1.000 igrača iz osam zemalja a sproveo ga je Univerzitet u Maleziji 2015.

Većina fudbalera ima kratke i turbulentne karijere, pokazalo je istraživanje. Mnogi od njih dožvljavali su da ne primaju platu redovno, da imaju neizvesnu budućnost i često su nepripremljeni za život posle završetka profesionalne karijere. Sa prosečnom dužinom ugovora od dve godine, fudbaleri rade u visoko konkurentnom i raslojenom tržištu.

cork-640
Više od 45 odsto ispitanika zarađuje manje od 1.000 dolara mesečno, dok je srednja neto zarada od 1.000 do 2.000 dolara. Samo u top klubovima fudbaleri žive lagodno jer prema istraživanju 2 odsto igrača zarađuje neto po godini 720.000 dolara i više, 29,1 zaradjuje od 1.000 do 4.000, a 11,5 odsto od 4.000 do 8.000 dolara mesečno. Medju ključnim nalazima, 41 odsto igrača prijavilo je da neredovno dobija platu i to bar jednom ili dva puta u toku poslednje dve sezone (32,2 odsto u Evropi, 46,7 u Americi i 73,2 odsto u Africi). Najčešći raspon dugovanja plata klubova prema igračima je od mesec do tri meseca (19,4 odsto), što se kosi sa osnovnim pravom o radu da se plata isplati u celosti i na vreme. FIFpro smatra da je nedopustivo i neprihvatljivo da klubovi ne poštuju najosnovnije pravo zaposlenog fudbalera a to je – plata.
Istraživanje je utvrdilo da su više od 700 igrača bili pod pritiskom oko produžavanja ugovora ili su poslodavci od njih tražili da raskinu ugovore na svoju štetu. Ukoliko na to nisu pristajali bili su primoravani da treniraju odvojeno od saigrača ili sami u posebnim terminima. FIFpro je bio svestan tog problema, ali je ovim istraživanjem ustanovljen njegov obim i značaj.

Gotovo 29 odsto ispitanika reklo je da su prodati u drugi klub mimo svoje volje i da su u tim okolnostima popustili pod pritiskom kluba. Zabrinjavajući je podatak da je čak 7 odsto fudbalera doživelo da im se nudi mito ili ih pritiskaju da utiču na regularnost utakmice. Pod većim pritiskom su fudbaleri stariji od 30 godina kao i fudbaleri iz nižih liga koji imaju malu zaradu.
Ovaj izveštaj po prvi put daje detaljnu i preciznu sliku o iskustvima profesionalnih fudbalera – rekao je generalni sekretar FIFpro Teo Van Segelen. – Mi sada imamo bazu dokaza za reforme koje su potrebne u fudbalskoj industriji, u pogledu kašnjenja plata, isforsiranih transfera, odvajanju iz grupnog treninga. Theo Van Segelen3Sve to mora biti stvar prošlosti. Moramo da izgradimo paket mera za sve zainteresovane strane. Klubovi, Lige, Federacije i FIFa moraju prihvatiti te propuste naše industrije. Mi moramo da garantujemo minimalne standarde oko zapošljavanja za sve igrače i klubove u svetu, trebalo bi da reformišemo međunarodne propise i razmišljamo ozbiljno o ekonomskoj budućnosti fudbala. Novi predsednik FIFA je najavio da želi da radi na profesionalizaciji fudbala izrazivši spremnost za uvodjenjem reformi. Ovaj izveštaj mora da bude polazna tačka takvih reformi.

Kompletan izveštaj najvećeg istraživanja pogledajte na oficijalnom sajtu FIFpro:

https://fifpro.org/images/documents-pdf/2016-fifpro-global-employment-report.pdf

 

Podelite ovu vest na društvenim mrežama:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIn
 • MSNReporter
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Email
Print
WP Socializer Aakash Web