16 Apr 11:29

Dablin ugostio FIFPro

Generalna Skupština FIFPro Divizije Evropa održana je u Dablinu. Dvadeset devet članica evropske divizije okupilo se 14. i 15. aprila u hotelu Westin. Na Skupštini je bila prisutna i delegacija UEFA, kao i mnogobrojni gosti. Sindikat profesionalnih fudbalera “Nezavisnost” predstavljali su Mirko Poledica i Vladimir Bojović.

Tema koja je dominirala na Skupštini bila je promena transfer sistema, na kojoj FIFPro insistira, kako bi se igračima zaštitila socijalna i radnička prava i uspostavila ravnoteža između poslodavca i zaposlenih. Teo Van Segelen, generalni sekretar FIFPro-a, je između ostalog rekao: “Moramo da budemo odgovrni prema igračima i pokrenemo promene transfer sistema. Mnogo je oportunista ali zajednički mođemo da pozitivnih promena. Kao i uvek, FIFPro će preuzeti ulogu lidera i boriti se za prava igrača.”

Jedna od tema o kojima se razgovaralo bila je primena minimalnih uslova u zemljama istočne Evrope. Komitet za socijalni dijalog FIFPro-a podneo je izveštaj dokle se stiglo sa implementacijom minimalnih uslova i šta je još potrebno uraditi.

Delegaciju FIFPro-a je drugog dana Skupštine ugostio predsednik Irske Michael D. Higgins u svojoj rezidenciji u Arasu.